Hoewel ze gewoon esthetisch zijn, heb ik altijd bezit

Planten hebben me altijd gefascineerd, maar in een zeer beperkte capaciteit. Ik verbouw voedsel en ik heb mijn planten altijd door die lens bekeken. Dat veranderde allemaal toen ik ongeveer een jaar geleden een Zamia kreeg.

Hoewel ze gewoon esthetisch zijn, heb ik altijd bezit.

Ze voegen zeker een frisse levendige element toe aan een ruimte, maar ik ben ook niet een erg creatieve decorator en houden vast aan wat ik weet.

Toen mijn grootvader vorig jaar overleed, kwam een van mijn collega's onverwacht langs en liet een kleintje vallen.

Ik had al een zeer grote die, opnieuw, ik nooit twee keer nagedacht over. Ik verwachtte dat deze hetzelfde lot zou delen, maar ik was verkeerd.

Ik plaatste de plant in mijn eetkamer zonder al te veel nagedacht, behandelend het zoals ik zou elke andere plant. De volgende ochtend, als ik schudde langs het op zoek naar koffie, het raakte me.

als meer dan gewoon een andere plant, en ik meteen dacht aan mijn grootvader. Hij zou gespot hebben; misschien zei het was een saai uitziende plant. De gedachte maakte me grinniken en zette een welkome glimlach op mijn gezicht.

De volgende ochtend, weer op zoek naar cafeïne, werd ik getroffen door de plant. Zijn stengels en bladeren was verschoven en verspreid als het aangepast aan zijn nieuwe omgeving. Toen ik merkte dat ik weer dacht aan mijn grootvader en die glimlach terugkeerde.

Dat was meer dan een jaar geleden en als de plant is gegroeid mijn verdriet is voorbij, maar het valt nog steeds vaak op.

Zamias arent flitsende planten en ik weet zeker dat mijn collega beschouwd het niet meer dan een vriendelijk gebaar, maar zijn geworden zo veel meer dan dat. Het is gevangen een moment in de tijd en, elke ochtend terwijl ik beschimmelde naar de keuken, het geeft me een kans om na te denken.

Ik had altijd al een uiterst eenvoudige kijk op planten: ze groeien, produceren fruit, en vervullen hun rol in het ecosysteem. Maar die dwaze kleine Zamia liet me zien dat een plant zoveel meer kan zijn dan slechts een som van zijn delen.

Blader tientallen van Onze GRATIS Tuinieren Gidsen Vandaag.

Of uw droomtuin nu een huisplant heiligdom is, een overvloedige moestuin, een bestuiversparadijs, een helder en gedurfd bloembed, of een achtertuin oase.

heeft de perfecte tuingids alleen voor u.

Klik op de knop hieronder om toegang te krijgen tot meer dan 3 dozijn van onze volledig gratis en volledig uitgebreide gidsen om uw droomtuin te kweken.

Voor meer informatie raad ik u aan om uw vraag ook eens te stellen, liefst met fotos van de plant, op het Palmvrienden forum.

Het is eerder een leuke bijkomstigheid hier.

Zelf heb ik hem dan ook niet meer in de collectie. Na uw site aandachtig gelezen te hebben, voorzichtig te werk gegaan om de 50 cm grootte uitloper van de moederplant te verwijderen. Vele factoren beïnvloeden namelijk de exacte behoefte van elke plant waardoor het simpelweg onmogelijk is om juiste vaste hoeveelheden op te geven. Wanneer er iets fout gaat in de verzorging dan worden alle bladeren lelijk. Plant Tribe, het nieuwste plantenboek voor plantenliefhebbers. Ik heb sinds een klein jaartje een banannenplant. Bedankt voor de volledige uitleg en foto!.

Met meer dan gewone interesse jouw commentaren ofte tips ivm de bananenboom gelezen.

Ik vermoed dat het om de Ensete ventricosum Maurelli gaat?. Deze staat daar nu een jaar of drie en doet het redelijk, maar groeit niet of nauwelijks. De uitloper staat nu al een ruime 2 weken in een pot, waarbij ik nog geen groei heb waargenomen (hoe lang duurt dit normaal??) Wat ik wel waarneem is een achteruitgang van de moederplant maar daarentegen een versnelde groei van de kleine uitloper die zich nog in de pot van de moederplant bevind. In principe zouden er natuurlijk ook nieuwe bladeren gevormd moeten worden. Denk eraan dat kokosgrond niet voedzaam genoeg is voor bananenplanten.

Des te groter het plantje en des te warmer de omgeving, des meer verdamping zal er zijn en is de waterbehoefte ook hoger.

het topje van de scheut word zwart en vervolgens de rest. De wetenschappenlijke benaming voor de bananenplant is Musa (geslacht), welke valt onder de familie Musaceae. 5 bladeren sterven echt af maar ook grotere nieuwe bladeren krijgen een gele rand en beginnen deels bruin te worden, zoals te ziens is op de foto. Een slankere banaan zou de Musa ornata of de Musa velutina kunnen zijn. Nu heb ik de plant overgezet in een grotere pot en beginnen de bladeren ineens te hangen. Ook ik heb sinds gisteren een bananenplant aangeschaft. Super dat je al die vragenstellers zo helpt. Dat kán op een vocht tekort duiden maar evengoed op een te veel aan water. Bovendien reageren bananenplanten doorgaans beter op een iets te droge grond dan een te natte.

In eerste instantie schrok ik een beetje van uw pellen.

Zet hem dus bij een raam of op een lichte plek, maar let op dat de bladeren van de bananenplant niet verbranden. De kans bestaat dat het te laat is en dat de uitloper inderdaad de functie van moederplant over zal nemen. Voor de planten die dichter bij een terras of zitje staan gebruik ik mestkorrels voor sierplanten omwille van de geur uiteraard. Een andere optie is om de uitloper voorlopig te toppen. Onderste blad is helaas langzaam afgestorven en de daaropvolgende bladeren worden langzamerhand ook ietsje minder (dit is toch normaal?). De Bananenplant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is vanwege de vruchten nu in veel tropische gebieden te vinden.

Wel is de kans zeer groot dat er over enige tijd ook uitlopers gevormd zullen worden.

Er zit ook hele lossen tropische grond om heen. In ieder geval bloeit de Musa basjoo over het algemeen in het 4e jaar dus wie weet kunt u dit later in het seizoen alsnog meemaken. Normaal gezien ontwikkelt de bananenplant pas een nieuw blad wanneer het vorige vrijwel volledig is uitgerold. Bij aankoop in de zomer van 2010 heeft hij nog een poos buiten gestaan. Nu is de aangeraden kokosgrond vrij arm en heel erg drainerend.

Alleen nu gaat het ineens een stuk slechter.

Normaal gezien hervat de groei weldra op een normale manier.

Gele bladeren mogen vlak langs de stam worden afgeknipt. Doe dit in horizontale plakjes tot u weer op gezond stevig weefsel uitkomt. Beste Sepke,Het is altijd leuk als je jonge pups plantjes krijgt of zelf koopt en zeker kleine banenenplantjes. verkleuring van de bladeren van je kamerplant én wat je eraan kunt doen.

Pas wanneer het (s nachts) richting de 5°C gaat hoeft hij pas weer naar binnen.

een foto is makkelijker om het probleem uit te leggen. We hebben echt al 2 maanden geen nieuw blad gekregen terwijl je er soms in de zomer 1 in de 10 dagen hebt. Ik ben met mijn bericht hierboven vergeten een foto toe te voegen, hierbij dus!. In volle grond kan een meststof voor sierplanten of zelfs die van het gazon gebruikt worden. Voor de meest courante soorten toch. Planten die er omheen staan hebben geen kluiten die diep gaan. Het zijn er feitelijk 2 in 1 pot, een is al 2. Om het probleem te kunnen oplossen moet u dus eerst de plant goed inspecteren om te achterhalen op welk insect het gaat.

Reactie door Carla 18 april 2011 17:22 @.

Is het warm genoeg voor de plant zo of moet ik lampen aanschaffen?. Ook na het verpotten met verse aarde 2 weken geleden bleven alle bladeren vergelen, beetje een triest gezicht. Reactie door Cheryl 19 december 2014 13:54 @. Sproei hierbij ook de onderkant van het blad ter preventie van ongedierte. De kans is groot dat u een Musa acuminata Dwarf Cavendish hebt of een Musa basjoo. De dosering is natuurlijk afhankelijk van het type meststof en staat meestal goed omschreven op de verpakking. Reactie door Evelien 9 november 2014 10:31 @.

Van een wortelstuk uit de Molukken heb ik een bananenplant opgekweekt.

Een raam op het noorden is minder geschikt voor de Bananenplant. Het maakt volgens mij niet echt uit op welke hoogte de stam wordt afgesneden, in de meeste gevallen zal de plant weer opnieuw uitlopen. Ironisch genoeg geeft wortelrot door te veel water hetzelfde effect). Bij het verpotten mag hij gerust een stuk grotere pot krijgen als hij nu in een heel klein potje staat. Binnenkort herneemt de groei weer met mooie bladeren die wel tegen de omstandigheden buiten kunnen en die blijven dan ook gewoon mooi. Hebt u eventuele raad? Alvast dank, Benny.

Veelgestelde vragen

  • Wat kost bananenplant verzorging

De Musa is een plant uit de familie Musaceae.

Bij de pups wordt er onderscheid gemaakt tussen zwaardpups en waterpups.

Bij het afsterven van de moederplant worden er wel steeds nieuwe pups gevormd waardoor de cyclus weer van voor af aan kan beginnen. De luchtvochtigheid verhogen kan dmv sproeien, maar er zijn ook andere; duurzamere methodes. Heb je een idee hoe we onze plant nog kunnen oplappen?. Misschien toch iets de nat / donker of koel gestaan afgelopen periode. Het is immers het hele jaar door warm genoeg waardoor de groei nooit stil ligt. Hoi Nick, reeds op het forum topic aangemaakt met snoei dwarf Cavendish. We wonen in een oud herenhuis en de plant reikt met een aantal bladeren bijna het plafond! Pronkstuk vd kamer. In dit overzichtje krijgt u wat meer duidelijkheid qua soorten:.

Verder vermoed ik dat hij toch nog iets te nat staat? De grond mag licht vochtig zijn maar zeker niet heel nat.

Tot mijn stomme verbazing was de plant helemaal naar een kant van de pot gegroeid doordat hij in mijn afwezigheid voor het raam heeft gestaan en constant zonlicht heeft gehad. Wil dus graag een mooie grote hoge plant krijgen die wel regelmatig te verplaatsen is. en voor de eerste keer in een paar jaar maken ze vruchten aan. Reactie door patsy 8 augustus 2011 06:11 @. Reactie door Michiel 6 september 2017 17:04 @.

En nu krijg mijn plantje een pup.

De verdere wensen staan vrij uitgebreid beschreven in het artikel. Zonder pot groeit de plant sneller en is het in de wintermaanden eenvoudiger om hem goed droog te houden. Het is overigens niet abnormaal dat de vruchten vol met zaden zitten. Wij leggen je uit hoe je je bananenplant het best kan verzorgen, en waar je op moet letten bij het kopen van een bananenplant!. Eens per week (soms minder) krijgen ze een plons water en bemestingnou, daar hebben we nog nooit aan gedacht.

Pot de plant vervolgens weer op in een pot met drainage gaten onderin en in een drogere potgrond.

Hier lees ik namelijk verschillende adviezen over. Reactie door Annemarie 8 april 2015 20:25 @. en hoe groot moet de plantenbak uiteindelijk zijn? ik heb plaats voor een bak van 50×95 (bodemoppervlagte) zou hier een volwassen bananenplant in passen? en hoe hoog moet de bak dan worden?. Verpot de plant ook eens naar een nieuwe pot met verse potgrond. Verkopers doen dat doorgaans wel omdat de klant dat graag heeft maar in feite is dat onzin.

In principe is vooral voldoende warmte en licht nodig.

Zonder voeding zal de groei al snel minder worden. Dit is een tijdelijke reactie op een overbemesting. De geel-bruine randen kan veroorzaakt worden door te weinig voeding, te veel of te weinig water, een te lage luchtvochtigheid of ongedierte. Reactie door gertjan 29 augustus 2019 10:51 @. Wat doe ik het best, want desondanks dat mijn plant toch een grote meter is zijn er nog maar 7 bladeren over waarvan 2 gele. Terwijl er boven nieuw blad bijkomt sterven er onderaan oude af. Sowieso mag de plant verpot worden want bij aanschaf staan omwille van ruimtebesparing in zeer krappe kweekpotten en in de niet zo voedzame cocospeat.

Voelt de grond na 6 dagen nog steeds erg nat? Dan geef je waarschijnlijk te veel water.

Reactie door Sjaak 20 maart 2015 11:36 @.

Laat de plant dus gerust zijn ding doen. Natuurlijk heeft een bananenplant ook water nodig. Een laagje zand of fijn grind op de potgrond is ook een optie. Natuurlijk kan de verzorging per soort enigszins afwijken. Dat zou ook de oorzaak kunnen zijn van de kleinere bladeren. Ik wil proberen deze nog over te houden, maar vrees dat ik ook deze ga verliezen. Zo is het eenvoudiger om te bepalen wat het probleem kan zijn. Gebruik voor het verpotten normale universele potgrond of vulcastrat. De plant had begin maart nog drie bladeren over.

Reactie door Hans 16 november 2011 12:21 @.

De kleinere plant groeit even snel, maar de bladeren zijn kleiner en staan dichter bij elkaar, dus deze plant is veel kleiner. Een pup zal de functie van hoofdstam dan overnemen. De stam die gebloeid heeft sterft af. De plant heeft nog niet gebloeid. Sleutels tot succes zijn in ieder geval zon/warmte, water en mest. Spintmijt vormt vrijwel enkel binnenshuis een probleem aangezien ze enkel leven in droge lucht.

Het vraagt echter wel wat aanpassingsvermogen van de plant.

Voor een langere afwezigheid zijn de buren inderdaad een handige optie ofwel steekt u een glazen fles gevuld met water ondersteboven in de potgrond. Bananenplanten groeien snel, daarom hebben deze kamerplanten relatief veel voeding nodig. Reactie door Jurgen 6 december 2010 00:33 @. Reactie door Sacha 27 januari 2016 14:56 @. Wie heeft hier ervaring mee en tips, want ik wil mijn boom niet kwijt. Normaal is het aan te raden om na het verpotten eens goed water te geven, totdat het water er van onder uit loopt, en vervolgens even te wachten. De banaan net net na het afpellen van de stam:.

Ga naar volgend artikel

Of ga een palmboom kopen bij Teeninga Palmen

Of ga een bananenplant kopen of een Yucca Kopen